Ce s-a întâmplat cu prima plantă care a încolțit pe Lună

321
Loading...

Televiziunea de stat CGTN a informat joi că experimentul realizat de sonda chineză Chang’e 4 s-a încheiat.

Planta de bumbac, a cărei încolţire a fost un succes în cadrul experimentului desfăşurat de sonda chineză Chang’e 4 pe faţa ascunsă a Lunii, a murit odată cu începerea nopţii selenare, când temperaturile pot scădea până la minus 170 de grade Celsius.

Deşi fotografiile cu încolţirea plantei au fost difuzate marţea aceasta, duminică nava a intrat în modul de economisire a energiei, ca urmare a nopţii lunare (care echivalează cu 14 nopţi terestre).

Loading...

Responsabilul experimentului, Xie Gengxin, a precizat că fotografia distribuită marţi, 15 ianuarie, de Agenţia spaţială chineză (China National Space Administration – CNSA), în care se vede germinarea şi planta evoluând sănătos, a fost făcută sâmbătă, 12 ianuarie.

Citește și:  Regatul din interiorul Pământului. O lume de vis de 5 km lungime, 150 m lățime, 200 m înălțime și cu climat propriu unde se pot forma chiar și nori – Peștera Son Doong

Potrivit lui Xie, care este decan la Institutul de Tehnologie Avansată a Universităţii din Chongqing, experimentul a folosit la obţinerea „unei uriaşe cantităţi de informaţii valoroase”.

Expertul chinez a subliniat că principalul obiectiv al acestui experiment era „popularizarea ştiinţei”. De fapt, ideea de a duce pe Lună mostre biologice a fost aleasă dintre cele 257 de sugestii făcute în 2016 de mai mulţi studenţi chinezi.

Sonda Chang’e 4, care pe 3 ianuarie a reuşit să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii pentru prima dată în istoria spaţială, a transportat seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet, cu scopul de a crea „o minibiosferă simplă”, însă doar bumbacul a încolţit.

Citește și:  Tabelul care ne arată valoarea normală a tensiunii arteriale, în funcție de vârstă

Potrivit CNSA, organismele se vor descompune treptat în recipientul creat special pentru acest experiment şi nu vor crea pagube mediului lunar.

Sursa: Agerpres

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ