Ce s-a întâmplat cu prima plantă care a încolțit pe Lună

211

Televiziunea de stat CGTN a informat joi că experimentul realizat de sonda chineză Chang’e 4 s-a încheiat.

Planta de bumbac, a cărei încolţire a fost un succes în cadrul experimentului desfăşurat de sonda chineză Chang’e 4 pe faţa ascunsă a Lunii, a murit odată cu începerea nopţii selenare, când temperaturile pot scădea până la minus 170 de grade Celsius.

Deşi fotografiile cu încolţirea plantei au fost difuzate marţea aceasta, duminică nava a intrat în modul de economisire a energiei, ca urmare a nopţii lunare (care echivalează cu 14 nopţi terestre).

Responsabilul experimentului, Xie Gengxin, a precizat că fotografia distribuită marţi, 15 ianuarie, de Agenţia spaţială chineză (China National Space Administration – CNSA), în care se vede germinarea şi planta evoluând sănătos, a fost făcută sâmbătă, 12 ianuarie.

Citește și:  O să te pună pe gânduri: 18 fotografii, care n-au fost incluse vreodată într-un manual de istorie

Potrivit lui Xie, care este decan la Institutul de Tehnologie Avansată a Universităţii din Chongqing, experimentul a folosit la obţinerea „unei uriaşe cantităţi de informaţii valoroase”.

Expertul chinez a subliniat că principalul obiectiv al acestui experiment era „popularizarea ştiinţei”. De fapt, ideea de a duce pe Lună mostre biologice a fost aleasă dintre cele 257 de sugestii făcute în 2016 de mai mulţi studenţi chinezi.

Sonda Chang’e 4, care pe 3 ianuarie a reuşit să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii pentru prima dată în istoria spaţială, a transportat seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet, cu scopul de a crea „o minibiosferă simplă”, însă doar bumbacul a încolţit.

Citește și:  15 idei geniale și practice care ne fac viața mai ușoară și mai bună

Potrivit CNSA, organismele se vor descompune treptat în recipientul creat special pentru acest experiment şi nu vor crea pagube mediului lunar.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ