Despre încălzirea trotuarelor și alte curiozități japoneze

287
Loading...

In orasele din nordul Japoniei, unde iarna ninge, una din caile de evacuare rapida a zapezii si evitarea blocajelor in drum este incalzirea trotuarelor si a caldaramurilor, pentru ca apa rezultata sa se scurga rapid prin canalizari.

In acest scop, japonezii nu consuma insa energie din sistemul national, autoritatile locale sunt obligate sa foloseasca resursele locale si indeosebi sistemul eolian care poate oferi cantitati importante de energie pe timp de iarna, datorita cresterii intensitatii curentilor de aer.

Procedeul nu este o exclusivitate japoneza. Asemenea proiecte au fost elaborate sau functioneaza si in unele tari europene: Elvetia, in baza energiei solare, Franta, prin recuperarea apelor calde deversate in canaluri, Islanda si Danemarca, prin folosirea energiei geotermice.

Trebuie retinut ca, daca in Japonia sistemul este deja functional, in tarile europene se afla in perioada de testare sau in faza de proiect.

Citește și:  5 curiozități amuzante despre fiecare zodie. Ți se potrivesc descrierile?
Loading...

Cu aceasta ocazie, portalul radioc, care trateaza acest caz ca pe o curiozitate, retine ca Japonia este tara multor curiozitati si a situatiilor cu care nu ne mai intalnim in alte parti, in care sens enumera cateva:

1. Muntele Fuji, una din marile atractii turistice ale Japoniei, datorita vulcanului sau, se afla pe o proprietate privata. In altarul Shinto Hong Seng, se pastreaza actul de donatie prin care in anul 1609 sogunul local l-a donat templului, iar in 1974 Curtea Suprema a Japoniei a reconfirmat autenticitatea actului. In Japonia, proprietatea este sfanta.

Loading...

2. Limba japoneza are patru moduri de adresare: simpla conversatie, stilul respectuos, politicos si cu stima. In mod cuent, femeile se adreseaza aproape totdeauna folosind stilul respectuos, iar barbatii utilizeaza simpla conversatie.

Citește și:  Trei specii bizare de pesti au fost descoperite in adancurile Oceanului Pacific. Daca ar urca mai la suprafata, pur si simplu s-ar topi (Video)

3. Majoritatea unitatilor grafice ale ortografiei japoneze au 2-4 semne. Exista insa unele unitati care contin mai multe semne. Maximum este de 13 si a fost creat pentru a putea reda muzicalitatea specifica momentului cand, mancand, rozi carnea de pe os.

Loading...

4. Japonia este una din cele mai liberale tari din lume in ce priveste fumatul. Nu se interzice sa fumezi decat pe peroanele garilor si in aeroporturi.

5. Pornografia se numeste in Japonia Hentai si face parte din libertatea de exprimare. Nu le poate fi interzisa nici minorilor. Cu toate acestea, Japonia este tara cu cea mai scazuta rata a violurilor din lume.

6. Toate metrourile din Japonia au vagoane speciale pentru femei, prevazute anume pentru domnisoarele care nu doresc ca, la inghesuiala, sa fie atinse de barbati.

Citește și:  50 de curiozități fascinante despre lumea în care trăim
Loading...
Please update your ads.

7. Metroul din Tokio este cel mai complex din lume si tot aici se gaseste cea mai complicata intersectie pentru pietoni, la care trebuie sa cunosti bine regulile ca sa poti traversa. Altfel, ramai netraversat.

8. In toata Japonia, nu exista nicio retea de termoficare ca la noi. Fiecare locuinta se incalzeste pe cont propriu, iar livrarea energiei (cu gaze sau electrica) nu poate fi sistata pentru neplata in timpul iernii, oricat de mare ar fi restanta.

Loading...
Please update your ads.txt fi

9. Japonia este tara cu cea mai lunga traditie imperiala din lume. Actualul imparat Akihito este urmasul indepartat dar direct al primului imparat japonez, Jimmu, care a fondat dinastia in anul 711 i. Hr.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ