Mândria deformează realitatea! Află care sunt marile traume pe care le generează mândria

1797

„Haideți să vedem care sunt marile traume pe care le generează mândria în sufletul omului.”

În primul rând, mândria poate să genereze chiar boli psihice, pentru că mândria deformează realitatea; mândria te așează pe tine într-o lume a imaginației tale – tu crezi că ești extraordinar; tu crezi că ești foarte frumoasă și ești dezamăgită când toți ceilalți nu văd cât ești tu de frumoasă. Asta este o problemă!

Apoi, mândria creează supărare, tristețe. Ești trist căci ceilalți nu te văd atât de extraordinar cât te consideri tu.

Apoi, egoismul. Egoismul generează o stare cumplită în tine pentru că egoismul generează singurătatea. Omul egoist vrea să aibă totul pentru el și el crede – în prostia lui – că poate să posede totul pentru el; dar Dumnezeu a creat lumea pentru a împărtăși bucuria; pentru ca tu să împarți, nu doar să primești.

Citește și:  Cea mai pură și mai energizantă apă din lume. „Apa vie” de la 7 Izvoare din Carpati, un mister chiar și pentru oamenii de știință

Și atunci, omul mândru trăiește de fapt o dramă interioară. El epatează ca să ascundă o suferință interioară.
De ce se supără omul mândru? Pentru că el trăiește o tristețe că toți ceilalți nu se uită la el ca la o icoană. Și-atuncea el e foarte supărat și devine suspicios. Omul mândru e foarte suspicios cu toți cei din jurul lui. Toate acestea sunt drame interioare și iată, vedem că toate aceste drame pe care le trăiește omul mândru se vindecă imediat dacă omul mândru realizează că este mândru și se smerește.

De ce omul smerit este mai bun? De ce omul smerit este în firea lui? Pentru că omul smerit trăiește în adevăr. El știe cine este, el nu are nevoie să se împopoțoneze; el nu are nevoie de confirmarea celor din jurul lui; nu are nevoie să-și creeze admiratori împrejurul lui ca să-i spună lui cine este. El știe bine cine este. Omul smerit este un om sănătos și mintal și mental și spiritual.

Citește și:  Telefoanele care emit cele mai multe RADIAŢII în 2019. Modele populare, în listă

Pe calea mândriei mergând, nu ajungi decât la suferință. Garantat! N-ar vrea nimeni să sufere. Dacă nu vreți să suferiți, dragii mei, fugiți de mândrie ca de un păcat foarte grav. Dumnezeu iubește omul smerit și adevărat. Smerenia te duce către altruism.

Ce este altruismul? Să te bucuri când celălalt e fericit; să nu fii invidios, să nu fii mânios, să nu fii răutăcios; pentru că toate acestea arată că-n inima ta trăiești niște drame când celălalt e fericit. Bucură-te și de el, bucură-te și pentru tine; deci omul altruist este altruist pentru că el are o relație cu Dumnezeu; de aceea vă îndemn pe toți:

Citește și:  Rugăciunea către îngeri care trebuie rostită în fiecare seară

Haideți să fim cu toții mai smeriți, mai adevărați, mai ancorați în realitățile concrete ale vieții și să ne asumăm viața – nu ca pe un cumul de victorii false, ci ca pe un drum al Golgotei cu Crucea în spate; o asumăm, ne asumăm realitățile din jurul nostru și urcăm Dealul Golgotei până când ajungem la Înviere.”

Autor (Pr. Vasile Ioana)

LĂSAȚI UN MESAJ