Pilotul care a pariat că poate ateriza legat la ochi și a prăbușit avionul, omorând 70 de oameni

89
Loading...

Statisticile arată că transportul aerian este cea mai sigură modalitate de călătorie de pe Pământ. Tocmai regulile stricte și controalele tehnice severe fac posibil ca milioane de pasageri să treacă în fiecare zi peste fobia zborului și să aibă încredere că vor ajunge în siguranță la destinație, oriunde ar fi aceasta.

Dar ce se întâmplă când tocmai oamenii care ar trebui să urmeze regulile decid să le încalce în cel mai flagrant și stupid mod cu putință? Pe 20 octombrie 1980, un avion Tu-134 A decola de pe aeroportul Koltsovo (în Munții Urali) îndreptându-se spre Groznîi, în Cecenia. Era ziua în care avea să se petreacă una dintre cele mai stupide catastrofe din istoria aviației.

Citește și:  Avertismentul cercetătorilor: ''bomba cu ceas'' din subteranul Pământului

Pentru cei 85 de pasageri ai zborului Aeroflot 6502 era un zbor de rutină. Însă pilotul Alexander Kliuiev simțea că are nevoie de puțină adrenalină…

Loading...

Avionul tocmai se apropia de aeroportul Kurumoch, pentru escala prevăzută în programul de zbor, când copilotul Ghenadi Jirnov a propus o provocare extravagantă. Kliuiev a fost de acord imediat și a pus pariu că putea ateriza „legat la ochi” (deși unele relatări spun că au fost trase perdelele în cabina de zbor).

La ora 15:48, la înălțimea de 400 de metri, cei doi piloți au început „pariul”. Renunțând la controlul vizual și asistența prin radio, Kliuiev a început aterizarea.

La altitudinea de 65 de metri, avionul a emis un avertisment de apropiere de pământ. Sigur pe sine, Kliuiev a ignorat semnalul și a continuat aterizarea, având câmpul vizual complet obturat.

Citește și:  Când cineva pleacă înseamnă că altcineva trebuie să ajungă
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ