TOP 10 cele mai otrăvitoare plante din întreaga lume, care te pot omorî

3222
Loading...

Otrava nu este doar arma șerpilor sau a reptilelor, cele mai multe plante din întreaga lume conținând tot felul de substanțe ce pot afecta organismele vii, în speță cel uman, unele putând cauza chiar moartea.

O mulțime de oameni ajung în fiecare an la spital din cauza unei simple atingeri a acestora plante sau mai rău, din cauză că au consumat din acestea.

De aceea te invităm să descoperi care sunt cele mai otrăvitoare plante din lume. Deoarece multe dintre acestea vei fi surprins să vezi că se pot găsi chiar în locuința ta, sau lângă aceasta.

10. Leandrul

Loading...

 

„Leandrul este o plantă folosită în industria farmaceutică ale cărei frunze conţin principii active folosite în medicaţia cardiacă. În cazul în care frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetineşte ritmul inimii până la oprirea ei. Folosită doar ca o plantă decorativă, ţinută în ghivechi, leandrul nu este periculos”,

Aceasta conține următoarele toxine, cum ar fi nerioside și oldendrin ce contribuie în mare măsură la letalitatea plantei. Aceasta poate duce la diaree, vărsături și variații ale ritmului cardiac al inimii. Se spune că, chiar și dacă dai foc unui leandru, fumul acestuia este otrăvitor.

9. Manchineel (Arborele morţii)

Loading...
Please update your ads.txt fi

 

În 1999, radiologul Nicola Strickland a petrecut o vacanţă pe insula Tobia din Caraibe, un paradis tropical desăvârșit cu plaje idilice şi părăsite.

În prima sa dimineaţă, ea a mers pentru a căuta cochiliii şi corali în nisipul alb, până în momentul când vacanţa a luat o întorsătură rea.

Împrăştiate printre nucile de cocos şi mango de pe plajă, Strickland şi prietenul său au descoperit nişte fructe verzi cu un miros dulce, care se asemănau cu merele sălbatice.

Din prostie, ambii au decis să muşte din ele, şi timp de câteva momente plăcute, gustul dulce a fost copleşit de o senzaţie de arsură piperată şi o chinuitoare strâmtorare în gât, care treptat s-a agravat într-atât că abia de puteau să înghită.

Loading...

Fructule cu pricina aparțineau copacului manchineel (Hippomane mancinella), denumit uneori “măr de plajă” sau “guava otrăvitoare”.

El este nativ pentru zonele tropicale din sudul Americii de Nord, precum şi pentru unele părţi ale Americii Centrale, Caraibelor şi Americii de Sud.

În limba spaniolă planta poartă un alt nume,  arbol de la muerte, care literalmente înseamnă “copac al morții”.

După cum explică Institutul pentru Alimentaţie şi Ştiinţe Agricole din Florida, toate părţile componente ale manchineelului sunt extrem de otrăvitoare şi “interacţiunea sau ingerarea oricărei părţi a acestui arbore pot fi letale”.

Loading...

Manchineel aparţine marelui şi diversului gen Euphorbia, care, de asemenea, conţine planta decorativă numită Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului (Euphorbia pulcherrima).

Citește și:  Într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină, îndeosebi de la bărbat spre femeie

8. Cucuta de apă(water hemlock)

 

Cucuta-de-balta este planta perena cunoscuta si cu numele popular de bicinis-de-balta. Face parte din familia Apiaceae si are denumirea stiintifica de Cicuta virosa. Creste mai ales in zonele umede – pe pajisti si in luminisurile padurilor – in apropierea lacurilor si in jurul mlastinilor din nordul Europei, din Asia si America de Nord. Este considerata o planta otravitoare periculoasa avand in vedere ca sunt necesare doar 2-3 g pentru a se ajunge la deces. Cele mai toxice parti ale sale sunt frunzele si radacina, continutul lor otravitor este in functie de cantitatea de alcaloid toxic si acesta variaza in functie de locul unde a crescut planta. In cazuri de intoxicatii simptomele sunt de greata, varsaturi, tahicardie, dureri de cap, ameteli puternice.

Cucuta-de-balta are tulpina neteda, inalta de cel mult 1,2 m si goala in interior, din loc in loc de-a lungul tijei ei apar protuberatii, frunzele sunt penate, inguste-lanceolate, de culoare verde, florile sunt mici si albe, adunate cate 10-15 la un loc, astfel incat formeaza inflorescente mari umbelate. Fructele sunt rotunde, pe suprafata exterioara au coaste longitudinale. Perioada de inflorire la cucuta-de-balta este in lunile de vara – iulie si august. De la aceasta planta se recolteaza radacina si rizomii in perioada lunilor septembrie-octombrie.

Planta are utilizare doar in homeopatie pentru obtinerea unui preparat folosit in cazurile de epilepsie. Unul dintre produsele homeopate este Cicuta Virosa 200C, 100% natural sub forma de pastile, un bun remediu pentru sistemul nervos, pentru dureri de coccis, convulsii, sughit, amorteala, viermi intestinali si paralizie. Produsul nu are efecte secundare, trebuie doar respectata doza recomandata de specialisti pe prospect.

In medicina traditionala planta era folosita cu ani in urma pentru uz extern sub forma de unguente si tincturi realizate din radacina si frunze cu rol vindecator pentru eruptiile dureroase de la nivelul pielii. Unguentul si tincturile din radacina sunt foarte eficiente pentru vindecarea dermatitei cronice, ajuta in cazuri de reumatism si guta.

Conform specialistilor planta ar fi eficienta in lupta cu tumorile maligne. Se iau 10 g de radacina uscata si macinata se pun intr-un borcan de sticla cu 0,5 litri alcool si se lasa timp de 14 zile. Se ia cate o picatura pe zi, timp de 20 zile, se face pauza 2 saptamani si se repeta tratamentul luand cate o picatura pe zi, pana la 40 de zile. Aceasta tinctura este otravitoare, se ia doar o picatura pe zi, deci o singura data pe zi si pe stomacul gol. Pentru a fi mai diluata tinctura se poate folosi apa fiarta, se ia picatura diluata in apa si astfel se protejeaza tractul gastro-intestinal de eventualele iritatii care pot sa apara la persoanele mai sensibile. Intotdeauna orice preparat din aceasta planta se ia doar la recomandarea medicului.

Citește și:  Cum va fi vremea în România în următorii ani. Climatolog: Structura anotimpurilor se va schimba

7. Brugmansia sau trompeta ingerului

Spectaculoasa planta denumita „Trompeta ingerului” este originara din America de Sud si are „puternice” rezerve de substante toxice. Aceasta „planta care hipnotizeaza” aduce victimele intr-o stare in care nu-si mai aduc aminte de actiunile lor.

6. Ageratina altissima

Aceasta este o planta foarte otravitoare, originara din America de Nord. Florile ei sunt albe, iar dupa inflorire mici seminte usoare sunt suflate de vant. Ageratina altissima contine un procentaj ridicat din toxina numita tremetol, care nu ucide oamenii direct, ci indirect. Atunci cand planta este mancata de vite toxina este absorbita in laptele si carnea lor. Iar cand oamenii consuma aceste produse, toxina intra in organismul lor, provocand ceea ce se numeste raul de lapte (sau boala de lapte), care poate fi fatal.

Mii de europeni ignoranti care s-au stabilit in America au murit din aceasta cauza la inceputul secolului al XIX-lea. De asemenea, se crede ca mama lui Abraham Lincoln, Nancy Hanks, a murit in urma unei astfel de intoxicatii.

5. Mătrăguna

Mătragună mai este numită popular şi Belladonna, Doamna-codrului, Împărăteasă ori Cireşul-sălbatic. Florile sunt brun-violete sau roşcate, iar fructele sunt nişte bobiţe care conţin multe seminţe, sunt verzi şi spre maturitate ajung negre, lucioase şi foarte suculente. În Evul Mediu, mătraguna era considerată „planta vrajitoarelor”, fiind cunoscută drept plantă otrăvitoare şi pentru că ar conţine elemente toxice ce ar putea face oamenii să zboare.

Se spune că ar fi fost folosită în ritualuri magice, pentru că în Antichitate se credea că are efect afrodisiac, psihoactiv şi era folosită ca aditiv pentru bere, vin de palmier, în tratamentul unor boli cauzate de demoni sau forţele întunericului. Există o lucrare a lui G. Battista della Porta numită “Magiae Naturalis”, în care scrie că o persoană care foloseşte elixirul din aceasta plantă se transformă în pasăre sau alt animal sacru. Folosite în industria farmaceutică În scop terapeutic, de la mătragună se folosesc frunzele şi rădăcina, iar preparatele ajută în tratamentul afecţiunilor antispastice, pentru ulcere duodenale şi gastrice, pancreatită, gastrită cronică hiperacidă, colecistită, astm, colită cronică dureroasă. Medicamentele au efect analgezic şi ajută la ameliorarea simptomelor ulcerelor stomacale.

“Tinctura de mătragună este un bun remediu pentru afecţiunile tractului gastro-intestinal. Doza trebuie stabilită întotdeauna de un medic specialist. De altfel, sucul acestei plante a fost folosit în producţia de medicamente oftalmologice. Atropina, numită şi atropa, încă se mai foloseste şi azi. Acest element activ numit atropină a fost descoperit de chimistul Maine în anul 1833. Ce păţesc persoanele care se intoxică Faptul că este o plantă otrăvitoare este adevărat, consumul ei in cantitate mare poate da efecte secundare, delir, convulsii, blocaj respirator şi, astfel, cauza moartea.

Citește și:  Ce să faci când te simţi foarte rău? Iată 8 moduri accesibile să alungi stresul

Primul semn de otrăvire sau intoxicaţie cu mătrăgună este o stare de entuziasm, apoi apar dureri de cap, ceea ce indică acţiunea plantei în sfera psihometrică. Persoana intoxicată devine veselă, vorbeşte şi râde mult, apoi aceste simptome se transformă în frenezie, halucinaţii vizuale, coşmaruri, lipsa capacităţii de a mai recunoaşte mediul din jur, pupilele sunt dilatate, ceea ce arată clar otrăvirea. “Asupra creierului, această plantă are efect de excitare, relaxare şi apoi de slăbiciune. Creierul este afectat, reflexele sunt slăbite şi apoi paralizate. Toate părţile plantei sunt toxice, de aceea trebuie folosită numai la recomandarea medicului”, avertizează Cristina Ilie.

4. Aconitum napellus –  omag albastru

Deşi planta pare aparent frumoasă şi inofensivă, toate părţile din care este compusă sunt otrăvitoare. În antichitate, planta era zdrobită, iar vârful săgeţilor erau înmuiate în amestec pentru a putea ucide mai uşor lupii. Conform BBC, un grădinar de 33 de ani ar fi murit în 2014 după ce a atins şi posibil ingerat planta.

Planta produce simptome precum vomă, diaree şi amorţeală atunci când este ingerată.

3. Copacul Sinuciderii

Cerbera Odollam este folosit deseori de sinucigasi, de aici provenind si cel de-al doilea sau nume. Fructul plantei este otravitor, dar gustul sau poate fi usor folosit in combinatii cu condimente puternice sau curry. Copacul creste in India, acolo unde planta este folosita inclusiv de sotii gelosi care decid sa iti pedepseasca sotiile.

2. Ochiul crabului (Abrus precatorius)

Doua dintre cele trei seminte sunt rosii, iar ultima este neagra. Adesea, aceste seminte sunt folosite pentru fabricarea bijuteriilor. Desi semintele contin abrin, ele devin periculoase doar daca invelisul le este indepartat.

Inhalata, toxina din aceste seminte provoaca dificultati de respiratie, febra, greata sau lichid in plamani. Ingerate, atunci cand invelisul le este rupt, semintele duc la greata severa, varsaturi, cedarea rinichilor, a ficatului si a splinei.

1. Ricin

Loading...

Planta este bogată în ricin, iar ingerarea ei poate duce la apariţia unor efecte grave. Printre simptome sunt incluse „iritaţii stomacale, vomă cu sânge, diaree, dureri abdominale, creşterea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale, transpiraţii abundente, leşin, convulsii şi moartea în doar câteva zile”, conform profesorului Tom Ombrello din cadrul Union County College.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ