Top 10 cele mai rapide avioane de luptă din lume

1564
SONY DSC
Loading...

În trecut, lumea putea doar să viseze că poate zbura. Cu toate acestea, odată ce am descoperit bazele „zborului”, lucrurile s-au schimbat. De-a lungul anilor, industriei aviatică s-a dezvoltat, reușind să creeze lucruri pe care în urmă cu un secol nimeni nu ar fi crezut că pot să existe.

Astfel că de la Aurel Vlaicu până la Henri Coandă, această industrie pur și simplu a explodat, dezvoltând avioane capabile să transporte peste 500 de oameni în mai puțin de 8 ore peste Oceanul Atlantic.

Industria aeronautică a reușit în scurt timp de la apariție să schimbe războiul. Astăzi, există mai multe avioane care au reușit să depășească viteza sunetului. De aceea, vă prezentăm care sunt cele mai rapide avioane din lume.

10. Suhoi Su-27

Loading...

Suhoi Su-27 este avionul rusesc rival al avionului de luptă american F-15. Viteza maximă este de la 2.35 Mach ceea ce înseamnă 2.500 km/h. Acesta a fost destinat să devină un concurent direct al avionului american F-14Tomcat și al F-15. Suhoi Su-27 se află în posesia armatei rusești încă din 1985, iar până în acest moment au fost create peste 800 de astfel de avioane de luptă.

Citește și:  Acesta este topul celor 10 cele mai frumoase cetăți medievale din România

Rolul principal al Su-27 este pentru apărare aeriană cu rază lungă. Acesta a fost de asemenea folosit ca escortă la alte avioane folosite ca bombardiere.

9. F-111 Aardvark

Acest avion de luptă supersonic a jucat diferite roluri, fiind folosit ca avion bombardier sau ca avion de vânătoare.

F-111 a intrat mai întâi în patrimoniul armatei Americane după 1970, deși a fost inițial în stadiul de proiect încă din 1960. De-a lungul anilor, F-111 a fost considerat un pionier în industria aviatică datorită tehnologiei inovatoare pe care o avea la bord. Viteza maximă a lui F-111 este la 2,5 Mach.

8. F-15 Eagle

F-15 Eagle este produs de McDonnell Douglas(actualul Boeing), fiind unul dintre cele mai bune avioane de luptă din lume. F-15 Eagle este un avion echipat cu două motoare cu postcombustie, fiind capabil să zboare în orice conditii meteo. Primul F-15 Eagle a fost proiectat în 1972, fiind considerat pionierul aviaței moderne. Primele modele au început să deservească armata americană încă din 1976

Citește și:  10 lucruri care se întâmplă cu corpul tău atunci când mergi zilnic pe jos!

Datorită popularității sale, multe țări au utilizat acest avion supersonic de vânătoare. Israel, Arabia Saudită, Japonia și SUA sunt țări încă care folosesc această aeronavă. Deși s-ar dori scoaterea din uz în 2020, F-15 Eagle ar putea rămâne în funcțiune armatei americane, chiar și după 2025. F-15 Eagle poate depăși de 2,5 ori viteza sunetului.

7. Mikoian MiG-31

Cunoscut sub numele de Foxhound, Mikoian MiG-31 este un avion supersonic de luptă care a fost dezvoltat de către Uniunea Sovietică. Acesta a fost realizat pentru a înlocui MiG-25. După colapsul URSS, The Mikoian MiG-31 a fost încă folosit de Forțele Aeriene Ruse și Kazahstan Air Force. Ministerul Apărării rus este de așteptat să continue utilizarea MiG-31 până în 2030.

Citește și:  30 de lucruri uluitoare pe care, probabil, nu le ştiai despre ochiul uman

În momentul apariției sale, MiG-31 a fost unic datorită capacității sale de a putea zbura cu o viteză supersonică atât la altitudini mari cât și la altitudini joase. MiG-31 a fost fabricat între anii 1975 – 1994. Numărul total de avioane MiG-31 a fost de peste 500 bucăți. La altitudini mari, viteza sa este la 2.83 Mach, iar la altitidini joase este de până la 1,23 Mach.

6. XB-70 Valkyrie

XB-70 Valkyrie este un bombardier supersonic propulsat de șase motoare. Acest avion cântărește peste 240,000 kg și poate zbura de 3 ori mai repede decât viteza sunetului. Din această cauză, zonele limitrofe ale aeronavei devine fierbinți, aceste putând atinge chiar și 330 ° C.

Americanii au reșit să realize doar două astfel de avioane bombardiere, iar astăzi mai există în uzul armatei doar un singur model.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ