Unde se află cea mai adâncă groapă terestră din lume?

1274

În anul 1970 savanții ruși au început să perforeze scoarța terestră, cu dorința de a ajunge cât mai aproape de epicentrul Pământului.

Aceștia au reușit să foreze groapa Kole, ce are o adâncime de 12.261 de metri, creând astfel cea mai adâncă groapă terestră din lume.

Ambițiosul proiect a fost adus în disctuție pentru prima oară în anul 1962 de către cercetătorii  Consiliului ştiințific Interdepartmental pentru Studiul Interiorului Pamântului şi pentru Foraje de Mare Adâncime.

După mai bine de 3 ani de dezbateri și cercetări, aceștia au decis locul unde se va efectua forarea scoarței terestre, la nu mai puțin de 10 kilometri de orașul rusesc  Zapolyarny.

Citește și:  Surpriza pe care a avut-o primarul care a anunțat că vinde cu un dolar casele dintr-un oraș italian

În timpul săpăturilor descoperirile au fost unele pe măsura efortului, reușind să găsească apă, deși inițial nu credeau că este posibil să o găsească la distanța de 7 kilometri.

Însă cea mai spectaculoasă descoperire a fost detectarea unor „microfosile”, reprezentând 24 de specii vechi de peste 2 miliarde de ani.

Savanții ruși s-au oprit din forarea Pământului după 24 de ani, reușind să creeze o groapă ce are adâncimea de 12.261 de metri (cea mai adâncă groapă din lume).

La această adâncime, temperaturile ating și valori de peste 180 de grade Celsius, fapt ce a stopat definitiv forarea groapei.

Chiar dacă savanții ruși au reușit să creeze cea mai adâncă groapă terestră din lume, întrecând  groapa Bertha Rogers (9.583 metri adâncime) din Washita County, SUA.

Citește și:  30 de imagini care ne ilustrează cum cresc alimentele pe care noi le consumăm

Aceștia au reușit să perforeze doar 0.002% din adâncimea totală care trebuie parcursă până la epicentrul Pământului.

Sursa: esticurios.ro

LĂSAȚI UN MESAJ